Har fortfarande svårt för varierad kost, vissa saker funkar bättre än andra och det som inte funkar får mig att må dåligt och mycket smakar väldigt konstigt. Vissa dagar mår jag jättedåligt och klarar knappt att åka bil, medan andra dagar är det okej och jag klarar av att åka bil, träffa folk osv. Att vara ute bland folk, tex. i affären osv är fortfarande väldigt påfrestande. Jag reagerar mycket på dofter. Det har blivit bättre med tiden men innan var det bedrövligt. Om nätterna och på morgonen när jag vaknar så behöver jag gå upp och besöka den hemska toaletten. Jag bildar väldigt mycket slemm i luftrören och det framkallar att jag måste kräkas. Så trött på det! Jag är också väldigt tät i näsan fast inte som när man är förkyld. Jag har väldigt trånga näsgångar i vanliga fall så just nu är det riktigt jobbigt. (fast såhär har det varit i några veckor). Hormoner och antagligen astman som ställer till det. Har provat om det blev bättre med min medicin men upplevde att jag mådde sämre om dagarna istället, så jag har slutat med den.
Info från Babyhjälp
Barnet i magen har fortfarande en hel del utrymme i livmodern för att kunna röra sig fritt. Men inom kort så kommer det, precis som för alla andra som bor i ett litet utrymme under lång tid, att börja kännas trångt. Du känner säkert redan av allt mer regelrätta sparkar långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet. Med alla denna magdans som pågår när du är gravid i vecka 21, är det svårt att tro att ditt barn får någon sömn alls. Barnet sover dock lika mycket som en nyfödd, vilket är runt 16 timmar per dygn (läs mer om nyfödda barns sömn).
Barnets sinnesorgan fortsätter att utvecklas i rask takt när du är gravid i vecka 21. Smaklökarna på tungan är färdiga och barnet börjar reagera på smärta. Barnet sväljer nu lite fostervatten varje dag, inte bara för att få näring och vätska, utan även för att öva sig på att svälja och smälta föda. Det sägs att smaken på fostervattnet skiljer sig från dag till dag beroende på vad du har ätit. Det finns även de forskare som hävdar att barn efter förlossningen har en förkärlek till samma mat som det smakat på i magen. Så varför chansa! Se nu till att äta mycket fisk och grönsaker.
I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar vid ungefär fyra månaders ålder, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Det mesta av avfallsprodukterna som nu bildas transporteras dock bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är därför istället dina njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet.
